Revolver online edition – Είναι τόσο κακή ιδέα τελικά?


Φαντάζομαι τα μουσικά έντυπα δε θα βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους. Ο καιρός που ήταν η πηγή ενημέρωσης και η μοναδική ευκαιρία που είχε κάποιος να δει πως μοιάζουν οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η αμεσότητα του internet είναι ανίκητη. Τουλάχιστον όσον αφορά την ακατέργαστη πληροφορία.
Τώρα που οποιοδήποτε ενημερωτικό website μπορεί να γίνεται updated σε δευτερόλεπτα, είναι σαφές ότι κανείς δεν περιμένει μια μηνιαία έκδοση για να μάθει το οτιδήποτε. Η δύναμη του παραδοσιακού Τύπου είναι η ποιότητα του κειμένου και η αισθητική του layout. Έχω την εντύπωση ότι ενώ οι γραφίστες είναι λιγότεροι από τους κειμενογράφους, οι πρώτοι είναι πιο αποτελεσματικοί. Καταρχήν, επειδή η δουλειά του καλού γραφίστα φαίνεται σε κάθε εκατοστό ενός εντύπου. Ο κειμενογράφος είναι δυσκολότερο να κερδίσει τις εντυπώσεις με μια στήλη σε, ας πούμε, 100 σελίδες.
Ταυτόχρονα, ακόμα και τα ιστορικότερα μουσικά έντυπα (για να μην ξεφύγουμε από την κατηγορία μας) έχουν αποδειχτεί κάπως δυσκίνητα στο να εκμεταλλευτούν το internet. Τα περισσότερα έχουν αξιοπρεπή websites, κάποια με απλές αναφορές στο εκάστοτε περιεχόμενο και μερικά δείγματα, κάποια άλλα πιο διαδραστικά και ενδιαφέροντα. Βασικό μειονέκτημα στο να εκμεταλλευτείς την παγκοσμιότητα του internet είναι βέβαια η γλώσσα. Ένα ελληνικό περιοδικό δηλαδή, θα πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά σε ελληνομαθείς χρήστες, με την προοπτική να γίνουν αναγνώστες. Τα ομιλούντα την αγγλική από την άλλη μεριά, ναι μεν έχουν περισσότερο κοινό να στοχεύσουν, αλλά δεν αγοράζει ο καθένας π.χ. το Terrorizer στην Ελλάδα, ακόμα και αν τον ενδιφέρει ιδιαίτερα το extreme metal, γιατί πρώτον, πωλείται από περιορισμένα σημεία και δεύτερον, η τιμή του πλησιάζει τα 10 euro σαν έντυπο διεθνούς Τύπου.
Επίσης, φαντάζομαι είναι αρκετά δύσκολο για τον κάθε διευθυντή σύνταξης να διαθέσει ελαφρά τη καρδία, τη δουλειά της ομάδας του, ολόκληρη και δωρεάν online για να τη διαβάσει ο καθένας, όταν είναι μάλλον απίθανο αφού κάποιος διαβάσει όλο το τεύχος από την οθόνη του, να βγει και να πάει στο περίπτερο για να αγοράσει και την έντυπη έκδοση. Εκτός…
Εκτός και αν η ποιότητα των κειμένων είναι ακαταμάχητη, οι «άκρες» του εντύπου ισχυρές για να εξασφαλίζουν αποκλειστικότητες και το layout εξαιρετικής αισθητικής. Υπερβολικές απαιτήσεις; Μα γιατί; Ο χώρος των μουσικών περιοδικών είναι ήδη πολύ κλειστός, (τα fanzines είναι άλλη υπόθεση και με ειδικό κοινό) και όσα συνεχίζουν, είναι είτε εδραιωμένα εδώ και χρόνια (Rocksound, Revolver, Terrorizer), αποτελούν παρακλάδια κραταιών πολυεθνικών εκδόσεων (Metal Hammer, RockHard). Έχοντας εξασφαλίσει τα ποιοτικά standards, έρχεται η ώρα να «παγιδεύσεις» τον online αναγνώστη.
Σε αυτό τον τομέα, έχω την εντύπωση, ότι το Revolver έχει πιάσει 100% το νόημα. Δίνει κάθε 2 μήνες ένα full online τεύχος, αφού έχει κυκλοφορήσει το επόμενο (δηλ τώρα θα βρείτε το τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου), με πολύ χρηστικό interface που μπορείς να διαβάσεις μέχρι και τις διαφημίσεις (φαντάζομαι θα συνυπολογίζουν και αυτή την προβολή στα deals τους) αλλά και το κάθε κείμενο. Δεν κάνουν κάτι διαφορετικό ειδικά για την online έκδοση, εκτός από το ότι σε κάθε εικόνα σχήματος ή καλλιτέχνη, έχουν και ένα μικρό εικονίδιο, που παραπέμει απευθείας την MySpace σελίδα του καθενός. Ταυτόχρονα, έχει παντού διαθέσιμο και εμφανές το subscribe link με καλές τιμές (10$ το χρόνο για την Αμερική, 20$ worldwide για τα 6 τεύχη που βγάζει το χρόνο) και οφείλω να ομολογήσω, ότι το mouse πάει πολύ εύκολα εκεί. Η δύναμη του περιοδικού βέβαια, είναι το υλικό του με τις απίστευτες αποκλειστικότητες (στο τρέχον τεύχος ας πούμε, έχει αφιέρωμα στο «Vulgar Display Of Power» με καινούριες συνεντεύξεις από όλους τους Pantera, και είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται οτιδήποτε έχοντας ταυτόχρονα Anselmo και Vinnie Paul), κατά καιρούς μας έχει δώσει αναντικατάστατα διαμάντια (ακόμα διαβάζω το Tool Issue) και χωρίς καμία αμφιβολία, έχει το κορυφαίο τυπωμένο artwork στον πλανήτη.
Ρίξτε μια ματιά στο http://www.revolvermag-digital.com/revolver/20100102/ και θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αν δεν το ξεφυλλίσετε (σίγουρα δεν ισχύει αυτός ο όρος, αλλα το πιάσατε) μέχρι το τέλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s