Stereo Animal – Εσωστρέφεια που σου σπάει το κεφάλι με νότες

a4090540270_10Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος λόγος να υπάρχουν blogs σαν αυτό, είναι για να εκτιθέμεθα σε κάθε ευκαιρία. Όπως σήμερα καλή ώρα, που έφτασε άλλη μια στιγμή κατά την οποία γινόμαστε ρεζίλι.

Με κάποιο περίεργο τρόπο, οι Stereo Animal κατέληξαν να είναι κάτι σαν μυστικό. Είχα ακούσει 1-2 κομμάτια, μερικούς ενθουσιώδεις ψιθύρους, αλλά πέρα από εκεί γενική νηνεμία. Ούτε online, ούτε σε live, ούτε κάποιο γενικότερο σούσουρο ότι όντως, συμβαίνει κάτι σοβαρό βρε αδερφέ. Ύπνος βαθύς. Και σε ανύποπτο χρόνο, μου το αναφέρει κάποιος φίλος, εμφανίζεται από το πουθενά ένας ολόκληρος δίσκος.

Δευτερόλεπτα πριν πατήσω το play, δε με είχε πάρει ο διάολος. Το πάτησα και ακόμα ψάχνω το κεφάλι μου.

Βετεράνοι της πλούσιας σε παράδοση σκηνής της Θεσσαλονίκης, δούλεψαν αυτά τα κομμάτια μέχρι που έγιναν πυρηνικές κεφαλές, τα μάζεψαν σε ένα cd και μας σέρβιραν ένα album που από την πρώτη μισή ακρόαση ήμουν βέβαιος ότι θα καταλήξει στη λίστα του δεκέμβρη.

Οι μετρήσιμες ποιότητες του «Neolithic» (που είναι πολλές), όπως το ιδίωμα, οι ταχύτητες, ο όγκος και η ποσότητα δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Όχι όταν ο χαρακτήρας του είναι αυτός που είναι. Τόσο συμπαγές, αγέρωχο και καλοβαλμένο album δε συναντάς κάθε μέρα. Όλα φαίνονται να είναι στη θέση που πρέπει, το groove είναι κοφτερό και καθόλου χοροπηδηχτό, οι κιθάρες είναι τόσο ξερές μα καθόλου απογυμνωμένες.

Σου δίνει τη βεβαιότητα ότι κάθε δευτερόλεπτο είναι απαραίτητο στο σύνολο και ταυτόχρονα τίποτα δεν επαναλαμβάνεται. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αλλά σίγουρα αυτοί που το έφτιαξαν ήξεραν τι έκαναν 100%, ότι αυτή η μπασογραμμή είναι εδώ επειδή εδώ ανήκει, ότι τώρα πέφτει το tempo επειδή είναι η ώρα του να πέσει.

Μεγαλύτερα ατού για μένα, η ιδιαίτερη παραγωγή του grand master Γιώργου Μπρίγκου, με την ογκώδη underground ξεραϊλα, μακριά από την αμερικανόφερτη μπασαδούρα και η επιβλητική φωνή του Alex που έχει το προσόν να σκιάζει την τέρμα heavy μουσική χωρίς να χρειάζεται να γκαρίξει. Μόνο ο Araya μετά τα 40 το κάνει αυτό και πλέον έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απειλημένος.

Εκεί όμως που το πράγμα χτυπάει tilt, είναι που ακούς τη ζωντάνια στην ηχογράφηση. Που νιώθεις ότι κράτησαν το ένα και μοναδικό take που έκαναν. Είναι αυτό που συναντάς σε 2-3 δίσκους το χρόνο και ξέρεις ότι πέτυχες το σωστό ανάμεσα στις χιλιάδες. Όταν όπως εδώ, περνάει η ζωή στην ψηφιακή ηχογράφηση, είσαι βέβαιος ότι ακούς την ψυχή κάποιου.

Ήδη είπαμε πολλά. Όλη η μουσική στο http://stereoanimal.bandcamp.com/, λεπτομέρειες για το που μπορεί να βρεθεί το cd στο https://www.facebook.com/StereoAnimalOfficial και να αρχίσω να προσεύχομαι για το ενδεχόμενο του live?

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s