Τέχνη, Τόλμη, Πειραματισμός – Το κόσκινο μόνο με ταρακούνημα δουλεύει

music_is_the_drugΕίναι από εκείνους τους δαίμονες που πάντα επιστρέφουν. Ειδικότερα όταν οι εποχές είναι δύσκολες και ευνοούν τα θηρία να ξαναβγούν από τις σπηλιές τους. Το γεγονός ότι το δικό μας μετερίζι είναι η heavy τέχνη, δε σημαίνει ότι έχουμε κουκουλωθεί κάτω από δίκασες και riffs, είναι δεδομένο ότι μας αγγίζουν όλα. Πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια, που φαίνεται ότι η πολιτική και η αστική μας κουλτούρα είναι αδύνατον να μη συνυφαίνεται με την καθημερινότητά μας.

Το θέμα, είναι παλιό και πολυσυζητημένο. Κατα πόσο θα πρέπει να διαχωρίζουμε το δημιουργό από το δημιούργημα. Δε συμφωνώ με τις απόψεις σου σε σημαντικότατα θέματα. Μπορώ να απολαύσω τη μουσική σου; Οι καλλιτέχνες που δεν κρύβουν αυτό που έχουν μέσα τους, παίρνουν ταυτόχρονα και το ρίσκο να χάσουν οπαδούς; Ο Vikernes είναι Άριος. Ακούω Burzum? Ο Petrozza είναι αντικαπιταλιστής. Ακούω Kreator? Ο Watkins είναι στη φυλακή για παιδεραστία. Ακούω Lostprophets? Η λίστα είναι μεγάλη.

3 χρόνια πριν, είχαμε ασχοληθεί ξανά με αυτό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόνο οι αφορμές και το πόσο πιο κοντά μας έχει έρθει.

Η τρέχουσα αφορμή, είναι αυτό.

Είναι σημαντικό να μη χάνουμε το focus. Πριν από οτιδήποτε άλλο, προσωπικά έχω να πω ότι αυτό που ακούω και βλέπω, μου αρέσει. Πρώτα από όλα, είναι ένα videoclip από ένα καινούριο τραγούδι. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο λοιπόν, θεωρώ ότι τα Meshuggo-djento-tardive riffs ταιριάζουν με το rap vocal. Εφόσον πατάνε στους χρόνους, κουμπώνει μια χαρά. Το rapid φωνητικό στο hip hop μου αρέσει επίσης, από την εποχή του Busta Rhymes και μέχρι να συνδυαστεί με djent επισήμως από τους Hactivist, πιστεύω ότι ήταν κάτι που περίμενε να γίνει. Ταυτόχρονα, πάντα πίστευα ότι τα ελληνικά είναι πολύ ταιριαστή ηχητικά γλώσσα για τους MC, και φυσικά για την δεινότητα των Tardive Dyskinesia, δεν έχω μούτρα να μιλήσω. Συνολικά λοιπόν, το βλέπω σαν ένα επιτυχημένο πείραμα που κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον και δυνατό κομμάτι.

Αυτά, τα λέει το αυτί μου. Λίγο παραμέσα όμως, κρύβεται ο δολοπλόκος μου εγκέφαλος, που υπάρχει για να με βασανίζει. Ο Αρτέμης, ήταν πάντα ένας τέρμα σεβάσμιος MC από άποψη ικανότητας, οι στίχοι του δεν ήταν απλοϊκοί, και στο battle μπορούσε να σε σκίσει. Ταυτόχρονα, από τις τελευταίες εποχές των Terror X Crew, ο θαυμασμός του για τον αρχαιοελληνισμό δεν κρυβόταν, για να το πω ευγενικά. Πέρα από το να τα προσαρμόζει στους στίχους του, ο άνθρωπος είχε τέτοιου είδους ιδεολογία περί της αφύπνισης του Έλληνος και της απελευθέρωσής του από τους εξωτερικούς του δυνάστες που επιμελημένα αγνοούν τις αρετές του και τον κρατούν στο σκοτάδι προβάλλοντας μόνο τα μειονεκτήματά του. Πολύ χοντρικά όλα αυτά, όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, μπορεί να ανατρέξει σε συνεντεύξεις και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Στο δικό μου κεφάλι, χτυπάει κάπως στραβά. Και αυτό, και η συνεργασία με το Σπανουδάκη που έχει παρόμοιες ή και χειρότερες απόψεις και το γενικότερο controversy που υπάρχει από την εποχή των TXC ακόμα, με προβλημάτισε κυρίως όσον αφορά τους Tardive. Σκέφτηκα ότι αν ήμουν στη θέση τους, ίσως να μην το τολμούσα. Δε θα ήθελα να σταμπαριστούν, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει κανένα πολιτικό στίγμα. Και έτσι όπως απλά το σκέφτηκα, έτσι απλά ρώτησα.

Μακριά από δημοσιογραφίες προφανώς, έστειλα ένα μήνυμα στο facebook στο Μάνθο και τον ρώτησα ακριβώς αυτό (copy paste):

– «hey man, πως είσαι; είδα (όπως όλος ο κόσμος) το κλιπ με τον αρτεμη και μου άρεσε αυτό που άκουσα. και μουσική και βίντεο. και μετά προβληματίστηκα. το έχω ξαναψαχουλέψει το θέμα στο grafia παλιότερα και ήθελα τη γνώμη σου, μια που γίνεσαι η αφορμή κατά κάποιον τρόπο να το ξαναπιάσω. η κεντρική ιδέα είναι αν θα πρέπει στην τέχνη να διαχωρίζουμε το δημιουργό από το δημιούργημα ή όχι. εννοώ ότι σου ζύγισε καθόλου θετικά η αρνητικά η στάση του αρτέμη όσον αφορά τον αρχαιοελληνισμό του σαν φιλοσοφία, οι συνεργασίες με σπανουδακη κλπ; το ότι είναι κάπως δεξιούλης, για να το πω ευγενικά, έπαιξε το ρόλο του καθόλου; ή το είδες μουσική συνεργασία και μόνο; ειδικά αυτές τις μέρες που είναι αυξημένη η ευαισθησία σε πολιτικό επίπεδο; δε θα έμπαινα στον κόπο αν το κομμάτι δεν είχε καμία παραπομπή, αλλά δε χάνει ευκαιρία να παρεμβάλλει αρχαία στους στίχους. μόνο τη σκέψη σου ‘ηθελα, σε φιλικό επίπεδο για να βοηθήσει να ρολάρει και η δική μου. cheers»

Και μου απάντησε αυτό (copy paste επίσης):

– «Kαταλαβαίνω τι λες… και θα σου μιλήσω όπως το βλέπω εγώ προσωπικά (Αν και πιστεύω και οι υπόλοιποι από την μπάντα θα συμφωνήσουν). Καταρχάς είμαι το τελευταίο άτομο στον πλανήτη που έχει πολιτική άποψη… τους έχω χεσμένους όλους. Τον Αρτέμη τον γνώρισα προσωπικά πριν καν μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε το κομμάτι. Είμαι Fan των TXC & A/E και τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους αν όχι τον καλύτερο στο είδος που εκπροσωπεί, το flow και ο ρυθμός που έχει σε συνδυασμό με την άρτια χρήση της ελληνικής γλώσσας παντα τα θαύμαζα. Όλως τυχαίως και αυτός εξίσου γούσταρε Tardive Dyskinesia. Χωρίς λοιπον να γνωρίζω πολλά για τον Αρτέμη η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι είναι ένας ήρεμος άνθρωπος που ξέρει να μιλάει και να σέβεται τον λόγο και τις απόψεις του άλλου, ακόμα και αν οι απόψεις αυτές είναι τέλειως διαφορετικές με τα πιστέυω του. Πολύ Σημαντικό! Μετά από αυτό, κάποια στιγμή με πήρε τηλ. και μου είπε ότι έχει ένα νέο κομμάτι και θέλει να του περάσω μερικές κιθάρες… και έτσι ξεκίνησε το όλο θέμα. Μετά έπεσε και η πρόταση να βάλουμε όλη την μπάντα και να κάνουμε αυτή την συνεργασία, την οποία βρήκαμε όλοι άκρως ενδιαφέρουσα!! Ακούσαμε διάφορες απόψεις του στύλ «πού πάτε με αυτόν τον κωλοχριστιανό» «τον δεξιό, φασιστάκο» κτλ κτλ. Δεν σου κρύβω ότι μας προβλημάτισε λίγο στην αρχή. Άρχισα να το ψάχνω το θέμα διαβάζοντας συνεντεύξεις, ακούγοντας τους στίχους του κτλ. και το συμπέρασμά μου ήταν ότι είναι full παρεξηγημένος σε μιά χώρα που το να μιλάς τέλεια τη γλώσσα σου, να γνωρίζεις την ιστορία σου και να είσαι πατριώτης στην τελική, είσαι αυτομάτως και φασίστας. Ε με αυτό δεν συμφωνώ απλά. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι. Δεν θα σου αναλύσω περισότερο την γνώμη μου για τον Αρτέμη, θα σου πώ όμως οτι δεν συμμερίζομαι πολλές απο τις απόψεις που έχει. Αλλά αυτό είναι και το υγιές. Πιστέυω οτι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει απο την στιγμή που ΔΕΝ σου το επιβάλλει. Η συνεργασία αυτή είναι καθαρά μια μουσική συνεργασία.. έτσι το βλέπω. Το κομμάτι δεν προσβάλλει κανέναν. Σαφώς δεν θα κάναμε μια συνεργασία ούτε με δεξιούς ούτε με αριστερούς ούτε με κανένα πολιτικό κίνητρο. Μου ακούγεται αστείο. Τώρα το αν πρέπει να διαχωρίζουμε τον δημιουργό από το δημιούργημα ή όχι αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα και δεν υπάρχει απάντηση.»

Ειλκρινά, δεν ξέρω. Ίσως και να μην υπάρχει. Άλλο θα έκανα εγώ, άλλο εσύ, άλλο ο διπλανός σου. Μπορεί η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Νομίζω ότι δε μπορεί κάποιος να δώσει απάντηση. Αλλά πιστεύω 100% ότι όταν το ζαλίζουμε στο κεφάλι μας, ακόμα και διαφωνώντας, μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s