Hail Spirit Noir – Black psychoprog the journalistic way

1476616_605362886198213_1350415195_nΉταν να μη γίνει η αρχή.

Πλέον οι guests είναι συχνότεροι από τον οικοδεσπότη και δε θα μπορούσε να με κάνει να καμαρώνω περισσότερο. Τα sharp πληκτρολόγια εκεί έξω όλο και πληθαίνουν και η φάση είναι τόσο αγνή, που ο ανταγωνισμός δεν έχει εφευρεθεί ακόμα για τη φάρα μας. Είναι το πλεονέκτημα του να μη βγάζει κανείς λεφτά από αυτό και που να πάρει, οι online γραφιάδες μπορούν να περηφανεύονται ότι δεν τους αγγίζει ο καπιταλισμός.

Αυτή τη φορά, ένας επαγγελματίας περνάει το κατώφλι του φτωχικού μας. Ο Γιώργος Καλλίνης από τον Τύπο της Θεσσαλονίκης, comes out of the closet για την αγάπη του στο πειραματικό blackmetal και καθίζει κάτω τους Hail Spirit Noir για μια κουβέντα επαγγελματικής χαλαρότητας. Ή μήπως χαλαρής επαγγελματικότητας;

Check it out

Hail Spirit Noir: Οι μάγοι και τα δώρα τους, οι μάγοι και οι άκρως πειραματικές τους διαθέσεις

 

Του Γιώργου Καλλίνη

 

Ο G.R.A.F.I.A.S. είναι έτοιμος. Δεν κολλάει σε ταμπέλες και άλλες τέτοιες χαζαμάρες. Είναι φιλόξενος και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Το μόνο που ζήτησε είναι το αποτέλεσμα να είναι αντι –επαγγελματικό… Του έκανα το χατίρι, σε ένα σκηνικό με 2 μπύρες, 2 γύρους και το 2ο δίσκο των Hail Spirit Noir. Με bold οι ερωτήσεις, με bold+italics αποσπάσματα από παρουσίαση του δίσκου και προφανώς απλά και σταράτα οι απαντήσεις του κιθαρίστα και τραγουδιστή, Θεοχάρη.

Line up: Haris – synths // Theoharis – guitars, vocals // Dim – bass, acoustic guitars. guest musicians: Ioannis Giahoudis- drums, Dimitris Dimitrakopoulos- additional vox.

 

 

Είμαστε εδώ με τον Θεοχάρη από τους Hail Spirit Noir. Πες μας για το νέο βιντεοκλίπ το οποίο μόλις γυρίσατε, έχει μέσα σατανάδες, γυμνές, θυσίες τι γίνεται εκεί μέσα επιτέλους;

Σκηνοθέτης είναι ο Μάνος, κιθαρίστας των Universe 217. Εμείς του είπαμε τι θέλουμε και αυτός το έκανε πραγματικότητα. Έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, είναι πολύ καλός. Έχει μέσα μια ιστορία, στην οποία ακούγονται οι στοίχοι του «Oi Magoi» και πλάνα από την μπάντα. Θα βγει γαμάτο και ελπίζουμε να είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα. Σεξ δεν έχει μέσα, δυστυχώς για μένα!

Είναι λίγο παράξενο ως ιστορία, την σκεφτήκαμε εγώ και ο Χάρης. Θα θέλαμε να είναι κάτι μεγαλύτερο αλλά θα χρειαζόμασταν περισσότερα άτομα και δεν γινόταν. Αυτό που μπορώ να μοιραστώ για το βίντεο είναι ότι η κεντρική ιδέα είναι ότι ο χρόνος πάντα ήταν εναντίον μας, μας διαβάλλει. Είναι πάντα εκεί για να μας ξεγελάσει και αυτό είναι και Οι Μάγοι. Ας πούμε ότι ο ήρωας βρίσκει τις αναμνήσεις του… αλλά πώς; Εκεί βρήκαμε έναν πιο σκοτεινό τρόπο για να το δείξουμε και ελπίζουμε να σας αρέσει…

 

Τα κομμάτια είναι μεγάλα σε διάρκεια και οι εναλλαγές στο ρυθμό και τις διαθέσεις συνεχείς. Τα καθαρά και brutal φωνητικά εναλλάσσονται συχνά, δίνοντας θεατρικότητα στις συνθέσεις. Το “Satan is time” βάζει υποψηφιότητα για τη πιο λυρική στιγμή του δίσκου. Αν πούμε ότι σε κάθε ένα από τα περίπου 49 λεπτά το άλμπουμ παλαντζάρει ανάμεσα στο ροκ και το μεταλ, σε αυτό το κομμάτι επιτυγχάνεται μια εύθραυστη ισορροπία. Το νιώθεις από την αρχική απαγγελία του Theoxaris μέχρι την καταληκτική αλληλουχία κιθάρων και πλήκτρων, με την ατμόσφαιρα να έχει κάτι από b-horror movie. Μην περιμένεις αγαπητέ αναγνώστη να βρεις σε αυτό το κείμενο ταμπέλες και αναφορές σε γνωστά ιδιώματα για τη μουσική των HSN. Υπάρχουν και τα δελτία τύπου για αυτά. Σε τελική ανάλυση εγώ τα περισσότερα από αυτά καλά καλά δεν τα καταλαβαίνω. Για το “Oi Magoi” θα χρειαστεί να διαθέσεις λίγο χρόνο, δεν υπάρχει εναλλακτική.

Πως να χαρακτηρίζω τη μουσική μας; Σκατά, χαχαχαχα! Βασικά ότι γράφει και στο site: psychoprog black metal, λίγο για την ψυχεδέλεια και λίγο για το black metal. Αλλά αυτή η περιγραφή είναι τελείως κοροϊδευτική, γιατί έψαχναν να βρουν σε ποιους μοιάζουμε και θα μας έκαναν να φαινόμαστε σας τους Enslaved ή τους Sigh, που δεν είμαστε! Όποτε βάλαμε αυτό, απλά για να υπάρχει.

Η ψυχεδέλεια, την οποία όλοι αναφέρουν όταν ακούν τη μουσική μας, είναι κυρίως μια επαναληψιμότητα. Όπως, για παράδειγμα αυτή που υπάρχει στο black metal στους Burzum, ας πούμε. Αυτό που φτιάχνει την ατμόσφαιρα είναι η συνεχής επανάληψη των ριφ. Παίζει το ίδιο ριφ πενήντα φορές και έτσι δημιουργεί μια μορφή ψυχεδέλειας, ένα είδος trance. Ή στη δεκαετία του ΄70, στην οποία επίσης υπάρχει η ψυχεδέλεια σε άλλη μορφή, λιγότερο ψυχαναγκαστική.

 

Διάλεξε ένα κομμάτι και πες κάτι για τους στίχους του.

Ωραία, το Demon for a day. Όλοι θέλουμε για μια φορά, για μία μέρα. Στα αρχίδια μας όλα. Αυτό που όλοι θέλουν, είτε το παραδέχονται είτε όχι, είναι να κάνουν αυτό που οι άλλοι το έχουν δαιμονοποιήσει. Οι στίχοι παίζουν με τις αντιθέσεις. Δηλαδή αυτό που θα σου πει κάποιος για καλό, μπορεί να μην το ακολουθήσεις γιατί δε γουστάρεις παρότι θα σε ωφελήσει. Ή κάτι θα σου πουν να μην κάνεις, ενώ εσένα θα σε ικανοποιήσει πάρα πολύ αν το κάνεις. Αυτό είναι μιας μορφής ελευθερίας της επιλογής και όλοι θα θέλαμε πολύ να την έχουμε που και που.

 

Το Mermaid είναι η αδυναμία μου. Στο 11λεπτο -σχεδόν instrumental- δεν υπάρχει καμία ισορροπία. Τα παιδιά ξεσαλώνουν, τα keyboards παίρνουν τον έλεγχο της κούρσας, τα riff παρελαύνουν το ένα μετά το άλλο και εσύ ψάχνεις να βρεις από πού ξεκίνησε αυτή η περίεργη μουσική αφήγηση. Εκεί ακριβώς εγκατέλειψα κάθε προσπάθεια να καταλάβω τα κομμάτια, τις επιρροές και άλλα τέτοια όμορφα.

Ναι, θέλαμε η ατμόσφαιρα να είναι πολύ έντονη. Όχι απαραίτητα σκοτεινή ή τρομαχτική, αλλά πολύ έντονη. Ήταν πολύ βασικό, το θέλαμε να γίνει. Δεν το κατευθύναμε, αλλά έτσι βγήκε. Το «Mermaid» θα μπορούσε να είναι ταινία. Αλλά προς το παρόν δεν έχουμε τα μέσα. Κρατάμε όλες μας τις ιδέες για το ζωντανό σόου. Εκεί θέλουμε να έχει τζέρτζελο. Δεν θα είμαστε 4 μαντραχαλάδες, να παίζουν με τζιν! Θα πρέπει το σόου να καλλιεργεί κάποιου είδους ατμόσφαιρα – δεν ξέρω αν θα φοράμε κελεμπίες ή κάτι άλλο, αλλά κάτι ξεχωριστό θα ετοιμάσουμε. Βέβαια κάτσε πρώτα να γίνει.

 1611228_10153714612885500_815996453_o

Ειλικρινά τώρα, τι επιδιώκεις με το δεύτερο δίσκο; Φήμη, δόξα, χρήμα, τι;

Εεεε, οοο, ουφ… Μάλλον να βγάλουμε λεφτά για να χρηματοδοτήσουμε το τρίτο. Όπως έγινε ευτυχώς με τον πρώτο δίσκο. Θα προσπαθήσουμε για live και καμιά περιοδεία, αυτά. Δεν έχω στόχο προφανώς να ζήσω από τη μουσική, θα ήταν χαζό. Θέλω όμως να πάει καλά, να ακουστεί. Προς το παρόν είμαστε underground, μην τρελαθούμε κιόλας. Παραδόξως όμως υπάρχει ένα momentum, δεν το περίμενα γιατί νόμιζα ότι είχαμε καθυστερήσει λίγο. Πιστεύω ότι θα πάει καλά. Απόλυτος στόχος είναι να έχουμε πάντα το δικό μας ήχο. Να ακούει κάποιος και να καταλάβει ότι είμαστε εμείς.

 

Περίεργο κομμάτι το «Blood Guru», το οποίο ανοίγει το δεύτερο δίσκο των Hail Spirit Noir. Θα μπορούσε να είναι στη μέση ή να κλείνει το δίσκο. Αρχίζει δυναμικά με ένα σάπιο riff, μόνο και μόνο για να με αιφνιδιάσει με μια όμορφη παλαιομοδίτικη μελωδία αργότερα. Το φαντάζομαι να προσφέρει χαλάρωση μετά από τους πρώτους black metal κεραυνούς. Ή μήπως μία επική, σκοτεινή κατάληξη σε ένα progressive rock concept album; Θα με βοηθούσε αν το συγκρότημα δεν στρίμωχνε 2-3 τραγούδια μέσα στο ίδιο κομμάτι, ίσως έτσι καταλάβαινα καλύτερα τις διαθέσεις τους. Τώρα έχω μείνει αβοήθητος σε ένα μουσικό κουτί, με μυρωδιές από την ελληνική μαύρη σκηνή των early 90’s και εικόνες από τα πιο σκοτεινά πολύχρωμα προοδευτικά παιδιά των 70’s.

Πλάκα κάνεις; Το Blood Guru είναι κομμάτι φτιαγμένο για να ανοίξει ένα δίσκο. Μόνο! Ιδανικό, με το μπάσιμο των ντραμς και της κιθάρας, διαφωνώ τελείως. Άλλωστε «Oi Magoi» ήταν το μοναδικό κομμάτι που θα μπορούσε να κλείσει το δίσκο, δεν θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο. Εκεί που συμφωνώ είναι ότι στο Blood Guru μοιάζει σαν έχουμε, αυτό που γράφεις, 2-3 τραγούδια μέσα. Αλλά πρόσεξε, ακόμα και εκεί που το τραγούδι κάνει παύση και αρχίζουν τα ξυλόφωνα, πάλι το ίδιο ριφ παίζουμε. Απλά το παίζουμε αλλιώς. Όταν μπαίνει το πιάνο, οι συγχορδίες είναι περίπου οι ίδιες. Υπάρχει μια συνέχεια, υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή ακόμη και αν ακούγεται διαφορετικό.

 

Τα αγαπημένα σου 35 δευτερόλεπτα του δίσκου;

Μυθικά γαμάτα δευτερόλεπτα, είναι το τελευταίο μέρος του «Mermaid». Εκεί βγαίνει ο χεβιμέταλος από μέσα μας. Ή μήπως ολόκληρο το»Oi Magoi»; Δεν ξέρω, μήπως κάτι από το «Pneuma»; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να αποφασίσω. Κάθε δευτερόλεπτο είναι ένα παιδί μου (μυθικά γέλια).Καλά, καλά, βάλε το «Mermaid».

Ποια συγκροτήματα θα ήθελες μαζί στη σκηνή;

King Crimson, ή καλύτερα το Robert Fripp, τους Abigor αλλά αυτοί δεν παίζουν live γιατί είναι πολύ δύσκολη η απόδοση των κομματιών τους ζωντανά. Dodheimsgard, Emperor και με τον Elvis Presley.

Τι θα ψηφίσεις στις ευρωεκλογές;

Δεν ξέρω ποιον θα ψηφίσω, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω. Ιδιαίτερα αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που πίνουμε τις μπύρες μας, δεν θέλω να το σκεφτώ ούτε λεπτό.

 

Ο G.R.A.F.I.A.S. που μας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή, είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το black metal. Τελικά μπορεί ο καθένας να παίξει αυτή τη μουσική πειστικά;

Το black metal είναι συνυφασμένο με τον αντιχριστιανισμό, δεν έχει να κάνει με την οικονομική σου κατάσταση, ούτε με τι βάσανα έχεις τραβήξει στη ζωή σου. Φυσικά βοηθάει αν είσαι οργισμένος, αλλά οργή μπορεί να έχει μέσα του ο καθένας, όπως και μισανθρωπία. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, το συμπέρασμα σου μπορεί να είναι ότι η ανθρωπότητα είναι ένα σκουπίδι. Έχει να κάνει με τις απόψεις σου, αυτό αρκεί. Ο Satyr, για παράδειγμα, μπορεί να είχε λεφτά ο μπαμπάς μπορεί και όχι, δεν είναι ντροπή. Εκεί που το ξεφτιλίζει όμως είναι όταν ποζάρει πάνω σε Ferrari, αυτό είναι προκλητικό.

 

Bonus Round

 

Lady Gaga ή Lana del Ray;

Προφανώς Lana, είσαι τρελός;; Η κοπέλα είναι σχεδόν μέταλλο!

 

Nicki Minaj ή Kanye West;

Nicki Minaj γιατί έχει παίξει σε ένα βιντεοκλίπ των Lonely Island.

 

One Direction ή Justin Bieber;

Εεε; Οτιδήποτε είναι καλύτερο από τον Justin Bieber!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s