True Metal Detective ep.8 – True Rebel Detective Club

10013672_10154014568905604_1013896559_nΥπάρχει μια αλήθεια που αφορά την ιστορία μας: Είναι τόσο ομιχλώδης που ανά στιγμές ακροβατούσε σε μια επικίνδυνα γοητευτική και πάρα πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ σκληρής πραγματικότητας και Λαβκραφτιανής φρίκης. Η λογική της έκβαση λοιπόν θα ήταν αυτή που θα έγερνε σε μια από τις δυο πλευρές αυτής της γραμμής. Την σχεδόν βίαια ρεαλιστική που θα επιβεβαίωνε κάποια από τις κυνικές θεωρίες του Rust ή την απόκοσμη που θα έδινε σάρκα και οστά στη νοσηρή υπερφυσική σκιά που πλανιόταν σε κάθε frame που πέρασε μπροστά από τα μάτια μας.

Το δίπολο στο οποίο στηρίζονται όλα, απομαγνητίζει ο Βαγγέλης Ανανίδης.

Υπάρχει όμως και μια άλλη αλήθεια: Η πυραμίδα των αναγκών της ιστορίας μας ποτέ δεν έβαλε την πλοκή πάνω από το γράφημα της ηθικής και συναισθηματικής πορείας των κεντρικών της ηρώων, ακόμα και αν αυτή ήταν ο κινητήριος μοχλός. Προτεραιότητα πάντα ήταν ο Marty και ο Rust. Γι’αυτό και ο κύριος Pizzolatto προς όφελος της κάθαρσης των πρωταγωνιστών του, υπερβαίνει το ίδιο του το δημιούργημα αφαιρώντας την φρίκη από την πραγματικότητα που ο ίδιος αποδέχτηκε και το σκοτάδι από το υπερφυσικό που ο ίδιος δημιούργησε. Ποιος μπορεί λοιπόν να τον κατηγορήσει που παρέκαμψε ή ακολούθησε οποιαδήποτε κλισέ;

Γνωρίζω άριστα πως φιλοξενούμαστε κάτω από την στέγη του οικοδεσπότη μας υπό την ονομασία ‘True Meta lDetective’. Γνωρίζω όμως άριστα πως θα συγχωρήσει την απόκλιση μου προς μια άλλη, όχι και τόσο ‘metal’ οδό του ευρύτερου rockήχου, καθώς αυτή θα με βοηθήσει να πετύχω τον σκοπό μου. Ή έστω να τον πλησιάσω.

Σε βίους παράλληλους με εκείνη του Nic Pizzolatto λοιπόν, και η δική μου αιρετική επιλογή αποχωρίζεται ελαφρώς την ήδη υπάρχουσα νόρμα της σειράς (και ομοίως ενδέχεται να ξενερώσει μερικούς), ακούει στο όνομα Black Rebel Motorcycle Club και ισορροπεί και αυτή ανάμεσα σε δύο βαρυτικά κέντρα, αυτά των Peter Hayes και Robert Levon Been.

Black-Rebel-Motorcycle-Club-black-rebel-motorcycle-club-34036366-750-500Ντουέτο (σε συνθετικό επίπεδο τουλάχιστον) αρκετά μυστήριο με γεωγραφική τοποθέτηση στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και χρονική αφετηρία στα 90’s. Στα δικά μου μάτια ξεχωρίζουν μέσα από την ιδιαίτερη χρήση και πρόσμιξη παραδεδομένων μοτίβων έχοντας δύο μεγάλα χαρτιά στα χέρια τους: Στυλ για να γοητεύσουν και ουσία για να πείσουν, χωρίς όμως ποτέ να θυσιάσουν το δεύτερο χάριν του πρώτου. Και αν δεν σε καλύπτει η (πιθανότατα εξιδανικευμένη) συσχέτιση που ανέπτυξε η δικιά μου λογική, αρκέσου στο ότι οι κύριοι μου παρέχουν το κατάλληλο soundtrack και τις κατάλληλες φράσεις για να φτάσω στον προαναφερθέντα σκοπό μου.

Flashback στον  «Firewalker» Marty: Η κατάρα του detective, βλέπεις. Τον ακολούθησε παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής του όπως την βιώσαμε και εμείς ως παρατηρητές.

«Maybe too blind to see»

Flashback στον Rust: Το «Beat The Devil’s Tattoo» είναι αναμφίβολα δίκο του. Κάθε του λέξη συγχρονίζεται με το νιχιλισμό, την αυτοκαταστροφικότητα και όλα εκείνα που έκαναν την πλειοψηφία να τον λογίσει ως απόλυτο τραγικό ήρωα.

«Love will never meet here»

Αφήνουμε προς το παρόν την σχέση των detectives (των οποίων η πορεία μέχρι εδώ έχει αναλυθεί άριστα από τους συναδέλφους μου) με τους Καλιφορνέζους κάνοντας ένα χωροχρονικό fast forward σε εκείνο το νοσοκομείο της Louisiana. Εκείνη τη στιγμή οπού το υπερφυσικό δεν περιέχει απαραίτητα σκοτάδι.

10146939_10154014568850604_1801401809_oO Marty και ο Rust ίσως με κάποια Θεία παρέμβαση, με το χέρι ενός άγνωστου deus ex machina να τους τραβάει πίσω στο φως, έζησαν. Πληγωμένοι, σχεδόν έτοιμοι να αποδεχθούν το τέλος τους, επιβίωσαν. Γιατί; Γιατί το άξιζαν. Γιατί πολέμησαν παρά πάσα προσδοκία, γιατί τα έβαλαν με θεούς και δαίμονες, γιατί κοίταξαν επίμονα τον ίδιο τους τον καθρέφτη, γιατί την ύστατη ώρα αποδέχθηκαν τις συμπληρωματικές τους φύσεις, γιατί συγχώρεσαν.

Γιατί ο «Firewalker» άφησε την κατάρα του detective πίσω του βλέποντας και ο αυτοκαταστροφικός Rust ένιωσε την αγάπη εκείνη της νεκρής του κόρης (με το «death is not the end» σε μια διαφορετική υπόσταση) να τον αγκαλιάζει λίγο πριν η ζωή ρίξει αυλαία. Και αν η επούλωση των σωματικών τους τραυμάτων ήταν κάτι που ακόμα και ο πιο σκεπτικιστής αντιλαμβάνεται πως κρύβει μέσα της κάτι που ξεπερνά, έστω και ελάχιστα, την φύση, το αντίστροφο συμβαίνει με τις πνευματικές τους πληγές.

1624920_10154014568900604_1833713932_oΓι’αυτό φροντίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι. Ο ένας για τον άλλο και ο καθένας για τον εαυτό του. Ο Rust αποδεικνύοντας με τα δάκρυα του ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό πως είναι ακόμα άνθρω πος και ο Marty στεκόμενος δίπλα του. «Δεν έσωσε ο χρόνος τις ψυχές τους» αλλά αυτή η συγκεκριμένη διάδραση ανάμεσά τους. Και εκείνη είναι η στιγμή που η πραγματικότητα αφήνει στην άκρη την αδιαμφισβήτητη σκληρότητά της με τον πιο απλό τρόπο. Δείχνοντας πως ακόμα και στον σκοτεινότερο ουρανό, η ανθρωπιά μπορεί να βάλει μια ακόμα φωτεινή καρφίτσα. Πόσο μάλλον όταν ο ήρωας που φαινόταν να έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα, σημειώνει πως εφ’όσον κάποτε υπήρχε μόνο το σκοτάδι, το φως κερδίζει την μάχη των ουρανών.

«Ποιος ξέρει αν θα ξαναειδωθούν ποτέ;»

Ο Rust με τον Marty. Οι δύο τους με εκείνο το Θείο χέρι που τους ξανατράβηξε από τα Τάρταρα της Carcosa πίσω στη ζωή ή με ένα αντίστοιχο μυστήριο. Ο Rust με την αγάπη της κόρης του. Πόσο μάλλον τώρα που «τίποτα δεν μοιάζει ίδιο».

Και οι δυο τους πάντως έζησαν. Γιατί το άξιζαν και γιατί κάθε καλή ιστορία χρειάζεται ένα καλό (έστω κλισέ για κάποιους) ηθικό δίδαγμα. Και αυτή των δύο detectives ήταν μια από τις εξαιρετικές. Σαν ένα κλασσικό rock/folk/blues/country/metal/ρεμπέτικο τραγούδι με όλα του τα όμορφα κλισέ. Που ενώ ποτέ δεν μοιάζει καινούργιο, δεν γίνεται να παλιώσει. Αυτό βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση.

Advertisements

One thought on “True Metal Detective ep.8 – True Rebel Detective Club

  1. Παράθεμα: True Metal Detective ep.8 – True Rebel Detective Club | Present Thoughts for Future Heartaches

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s