Have been Decapitated in the Whitechapel – Ώρα για αλλαγή φρουράς;

WCZ

Στην παρασιτική media κοινωνία υπήρχε πάντα η αρρωστημένη ανάγκη για ήρωες. Κάποιος έπρεπε να βαφτιστεί τέτοιος, ώστε να μαρκάρει την εποχή, να του απονεμηθεί με το ζόρι το “Talk Of The Town” παράσημο και να περιμένει να τον αντικαταστήσουν με τον επόμενο, λίγο πριν τον πετάξουν δια παντός στο πηγάδι της λήθης.

Στην καλλιτεχνική media κοινωνία, είναι ακόμα χειρότερα καθώς ο εκάστοτε επιλαχών, δεν είναι απλά το επίκεντρο του buzz, αλλά σωστός υπερήρωας. Σηκώνει όλη την τάδε μουσική σκηνή στους ώμους του και για το ίδιο μικρό χρονικό διάστημα, όλοι περιμένουν από αυτόν το σύμπαν ολόκληρο.

Είναι άδικο, επειδή το ενδιαφέρον του κοινού μετατοπίζεται τεχνηέντως τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα με 3 εξώφυλλα και 5 άρθρα, που μετατρέπει τον πανίσχυρο trendsetter ήρωα μας σε ένα ανήμπορο θύμα, χωρίς σχεδόν να το καταλάβει.

decapitated-2014-600x400Ένας από τους λόγους που αγαπάμε το heavy metal είναι επειδή κάπως καταφέρνει να ισορροπεί αυτή την παθογένεια. Όχι ότι δεν είμαστε φανταστικά τηλεκατευθυνόμενα πρόβατα, αλίμονο, έχει βγάλει κόσμος και λαός λεφτά από την πλάτη μας χωρίς να παίξει ούτε μια νότα μουσικής. Και από εντυπωσιακά εξώφυλλα μασάμε, και το φαντεζί image θα μας ψαρώσει και μια βαθιά και λεπτομερής παραγωγή θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε και από όλα.

Εφόσον όμως σου μιλήσει κάτι μέσα σου μια φορά, θα το αγαπήσεις για πάντα. Με κάποιο πραγματικά μαγικό τρόπο θα νιώσεις το πόσο έχει επενδύσει ψυχικά ο τάδε μουσικός στο δημιούργημά του και δε θα το ξεχάσεις ποτέ.  Μοιραία θα στηριχτείς πάνω του, θα νιώσεις την ανάγκη να το μοιραστείς και με άλλους, θα τον κάνεις σημείο αναφοράς και θα πέσεις μεγαλοπρεπώς στην παγίδα που λέγαμε πριν. Με γεια ο καινούριος σου ήρωας.

Αυτό σημαίνει ότι η σχέση σας είναι σαθρή; Ότι θα τον πετάξεις σε πρώτη ευκαιρία; Δε χρειάζεται άγχος εδώ. Αν είσαι ειλικρινής με τα αυτιά και την ψυχή σου, τίποτα δε χάνεται. Επειδή σημασία δεν έχει τι θα κάνεις εσύ, αλλά πως εδραιώνει την ύπαρξή του αυτός. Η δική του στάση θα καθορίσει αν θα είναι αληθινός ήρωας ή διαφημιστικό προϊόν.

Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι Whitechapel και οι Decapitated φαντάζουν πανίσχυροι φέτος.

Χρειάζεται το death metal νέους ηγέτες; Δεν ξέρω. Είναι μια σκηνή όπως όλες οι άλλες, με τις τίμιες παλιοσειρές, τους κλασικούς δίσκους, την ιστορική πορεία και τους πολλούς πιτσιρικάδες που το παλεύουν. Το να βαφτίσουμε τον οποιονδήποτε ηγέτη, είναι μάλλον επίπλαστη αναγκαιότητα της δικής μας ανασφάλειας και σίγουρα όχι ο λόγος που κλείστηκαν αυτοί σε ένα studio.

Από την άλλη μεριά, ωραία η ώριμη σκέψη και η ψύχραιμη θεώρηση, όμως δε μπορεί να σβήσει αυτή τη φωτιά που με καίει και θέλω να βγω στο μπαλκόνι να γκαρίξω στον κυρ Τρύφωνα απέναντι ότι τα “Our Endless War” και “Blood Mantra” μου έχουν σπάσει το κεφάλι με έναν ανεπανάληπτα ηδονικό τρόπο. Όχι επειδή κοπανάνε τη δίκαση ανελέητα, αυτό κι εγώ μπορώ να το κάνω (not).

Αλλά επειδή σε αυτά τα δυο albums βρίσκω αυτά που νιώθω ότι πρέπει να βρω. Ακούω φρεσκάδα, δύναμη, ατελείωτες ιδέες. Παίξιμο ολόσωστο που πατάει γερά στο προϋπάρχον ιδίωμα. Αδιάφορο αν είναι πιο core οι Whitechapel ή αν έχουν περισσότερα κοφτά riffs οι Decapitated. Αυτά είναι μόνο αν ψάχνεσαι για καβγά.

Ακούω παραγωγές με τις σωστές δυναμικές, χωρίς τσιτωμένες στάθμες, που κάνουν brutal δίσκους να μην κουράζουν σε όλη τη διάρκειά τους. Η οποία είναι το άλλο μεγάλο προσόν, σαν gourmet πιάτο, όλη η γεύση που μπορείς να αντέξεις σε 38 λεπτά. Ίδια διάρκεια και τα δυο, σαν ένα σφηνάκι καρμικής σύμπτωσης.

Μου αρέσει που ακούω Αμερική στον έναν και Ευρώπη στον άλλο. Groove που δε βαλτώνει εδώ, ανεξάντλητα riffs εκεί. Περισσότερο από όλα, ακούω δυο μπάντες, στην καλύτερη φάση τους, να ρίχνουν στα μούτρα του κόσμου ότι έχουν και δεν έχουν μέσα τους. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;

Μετά από όλα αυτά, ακόμα δεν ξέρω αν το death metal χρειάζεται νέους ηγέτες. Αν πάντως αποφασίσει ότι πρέπει να βρει, ξέρω ότι δε θα δυσκολευτεί καθόλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s