Αυτός είναι ο χειρότερος δίσκος της χρονιάς

IMG_20141107_175357Έχει συζητηθεί πολλές φορές και είναι δεδομένο ότι οι At The Gates με το “At War With Reality” έχουν να ανεβούν ένα βουνό. Είναι άδικο για αυτούς αλλά οι προσδοκίες ήταν τεράστιες, σε βαθμό που δε γίνεται να ικανοποιηθούν.

Για την ώρα δείχνουν να μην το λαμβάνουν υπόψη τους και το παίζουν cool και δεν τρέχει τίποτα. Το παίζουν ή μήπως είναι στ’ αλήθεια;

Ας ξεκινήσουμε από τα γεγονότα.

Ο δίσκος κρατάει το metal του σε απόλυτο έλεγχο. Βαρύς, στιβαρός, με γερά κρατήματα στις μεσαίες του ταχύτητες, δεν είναι από εκείνους που σου πετάνε την καφρίλα τους στα μούτρα. Αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την ηλικία των δημιουργών όσον αφορά την οπτική απέναντι στη ζωή.

Δείχνει να του λείπει η φωτιά του 20άρη, νιώθεις τις ρυτίδες στα αυλάκια του βινυλίου. Όχι τις ρυτίδες της σάπιας παρακμής του σώματος, αλλά του attitude απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση. Σαν ένας παλιός γερμανός λίμπερο, που ιδρώνει λιγότερο από όλους, αλλά στο τέλος του ματς είναι ο καλύτερος παίχτης. Ξέρει που να τοποθετηθεί και κάνει τις λιγότερες δυνατές κινήσεις, επειδή θα φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του.

Σε τελική ανάλυση, το album εκπληρώνει το σκοπό του 100%. Βρίσκεται εδώ για να αφήσει ένα σημάδι, όχι για να σπάσει κεφάλια σε ένα pit. Συνδυάζοντας το τελικό αποτέλεσμα, την προϊστορία και τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες, είναι αναμφισβήτητα μια ολοκληρωμένη υπαρξιακή κατάθεση.

Τότε γιατί να είναι ο χειρότερος δίσκος της χρονιάς;

Ο σκοπός της τέχνης είναι να δημιουργεί συναισθήματα. Αυτό, δεν το κάνει. Δηλώνει παγιωμένα γεγονότα.

Η μουσική είναι μαγική, γιατί μπορεί να σε ταξιδεύει. Αυτό, επίσης δεν το κάνει. Έχει μόνο δεδομένα. Παραθέτει μια στιβαρή πραγματικότητα.

Η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα που μας ενώνει. Αυτός ο δίσκος μας χωρίζει. Χωρίς χουλιγκανισμούς και τσαμπουκάδες, είναι απλά και εύκολα φτιαγμένος για να τον εκτιμήσουν οι γηραιότεροι.

Μακριά από ποζεριλίκια και εντυπωσιασμούς, δεν είναι από εκείνους που βρωμάνε εμπειρία για ξερόλες. Ούτε από εκείνους που θα ακούσει ο ανασφαλής πιτσιρικάς και θα προσποιηθεί ότι το ένιωσε για να πουλήσει μούρη.  Σίγουρα, μπορεί να τον γουστάρει. Αλλά πάντα θα νιώθει ότι αυτός που τον έγραψε, δεν είναι σαν αυτόν.

Αυτή η συνειδητοποίηση δημιουργεί απόσταση και χάσμα. Εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί που είναι οι  40ρηδες At The Gates και το χάσμα με ενοχλεί.

Εσύ που το διαβάζεις αυτό, αν έχεις καβαλήσει τα 30, πως νιώθεις μέσα σου; Ακριβώς το ίδιο όπως και στα 22 σου, σωστά; Καταρχήν είναι φυσιολογικό, όλοι ξέρουμε ότι το rock n roll σε κρατάει νέο. Πέρα από αυτό, αναγνωρίζεις ότι θα χειριζόσουν μερικές καταστάσεις διαφορετικά τώρα από ότι τότε, αλλά είσαι ακόμα φρέσκος.

Το νιώθεις πως το’ χεις ακόμα.

Ταυτόχρονα όμως, αντιλαμβάνεσαι ότι ακολουθείς ένα δρόμο. Μπορείς να δεις το κομμάτι του δρόμου που περπατάς αυτή τη στιγμή, αλλά όχι το που φτάνει, ούτε το πως οδηγεί εκεί. Σαν να είναι θεοσκότεινος και να κρατάς ένα φακό. Βλέπεις ότι φωτίζει η δέσμη του, αλλά όχι περισσότερο.

Εκτός από τις διάφορες στιγμές συνειδητοποίησης, όπου συμβαίνει κάτι και σου υπενθυμίζει την απόσταση που έχεις διανύσει. Που παρατηρείς το χειρισμό σου σε κάτι, που εξετάζεις τη νέα σου οπτική σε κάποιο θέμα και καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι πια εκεί που ήσουν. Στιγμές που φωτίζουν το δρόμο λίγο περισσότερο. Και εφόσον συνεχίζεις να κοιτάς μπροστά, νιώθεις ότι πατάς σωστά. Παρόλο που οδηγείσαι στο τέλος της πορείας, ένα βήμα τη φορά.

Στιγμές που ένας death metal δίσκος σε κάνει να σκέφτεσαι τέτοια πράγματα.

Αυτός ο death metal δίσκος λοιπόν, που σου φωτίζει το δρόμο, που σου δείχνει την αλήθεια, που σε φέρνει σε συνειδησιακό επίπεδο λίγο πιο κοντά στο τέλος, οπωσδήποτε εκπληρώνει το σκοπό του και δε μπορεί παρά να είναι ο χειρότερος δίσκος για σένα φέτος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s