Το κλασικό rock είναι εδώ – Πες το αιωνόβιο, πες το νεκραναστημένο, πες το και Ghost αν θέλεις…

Ghost-Main_BINARY_745814Πιστεύω στην ισορροπία του κάρμα, ακόμα και όταν γράφουμε για μουσική. Έχω την παρόρμηση να ασχολούμαι συνεχώς με άθλια τέχνη, γελοίους μουσικούς, θλιβερές τάσεις και να τους ξεσκίζω στο κράξιμο. Να πατάω στο κουφάρι τους για να φανώ λίγο ψηλότερος και να το διασκεδάζω όσο δεν πάει in the process.

Αλλά δεν το κάνω. Προτιμώ να διαθέσω το χρόνο και την ενέργειά μου σε κάτι υπέροχο, που θέλω να ακούσουν όλοι, παρά να αναλωθώ σε κάτι απαίσιο.

Αν σκεφτόμουν ανάποδα, θα είχα αφηνιάσει πάνω σε όλο το neo occult rock που μας πετάνε στη μούρη κυρίως Σκανδιναβοί τα τελευταία 5 χρόνια. Καλοζωισμένοι, κατάλευκοι βορειοευρωπαίοι, που αδημονούν να βυθιστεί ο κόσμος στις φλόγες και να έρθει η βασιλεία του Εξαποδώ. Μη με ρωτάς γιατί, δεν έχω απάντηση.

Και με ενοχλούν όλοι τους. Ρετρό τέχνη, επιτηδευμένος μυστικισμός, γλυκές μελωδίες και σατανίλα να’χαμε να λέγαμε. Όλοι τους, ανεξαιρέτως. Πόζα και φασέοι, από ουσία τίποτα. Και εδώ είναι η μαγική λεπτομέρεια. Αυτό που λείπει από τη συνταγή. Η ουσία.

Από την εποχή που ο Καραολίδης είπε ότι δε χρειάζεσαι την πρωτοτυπία όταν έχεις σπουδαία τραγούδια, έχουν ξεπηδήσει τουλάχιστον 4 τεράστια revivals στον χώρο της μουσικής, που όλα αγνόησαν τον κανόνα. Κακό του κεφαλιού τους, επειδή θα πεθάνουν στην αφάνεια, κακό δικό μου που τους είδα όλους καχύποπτα.

Γιατί ήταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα από όλα, που με έκανε να καταπιώ το πληκτρολόγιό μου…

Meliora, το λεξικό λέει ότι είναι η επιδίωξη για κάτι καλύτερο. Δε θα μπω καν στη διαδικασία να εικάσω, έχω αποδεχτεί ότι δε μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται οι Σουηδοί, ειδικά οι masters of marketing που καμουφλάρουν την τέχνη τους υπό το όνομα Ghost και δε με νοιάζει κιόλας. Υποθέτω ότι απλά έγραψαν τα καλύτερα κομμάτια που μπορούσαν και αυτό είναι όλο.

Με τη διαφορά ότι αυτά, είναι επίσης τα καλύτερα τραγούδια που έγραψε οποιοσδήποτε μουσικός φέτος στον πλανήτη.

Η λέξη κλειδί σε αυτό το δίσκο, είναι το απλά.

Οι Ghost συνέθεσαν τα απλά τραγούδια τους, μπήκαν με τη σειρά στο studio, τα ηχογράφησαν και απλά τα άφησαν εκεί για εμάς να τα ακούσουμε. Με κάνει να νιώθω ότι δεν υπήρξε κανένα ζόρι, καμία πίεση, όλα floating απαλά κυλούσαν και η κάθε μια πρόβα ήταν μια ζεν διαδικασία.

Χωρίς ζοριλίκια και τσαμπουκάδες, χωρίς μεταλλικές νεφτοκωλιές εντυπωσιασμού, χωρίς να σφίγγονται να καταφέρουν τίποτα, έφτιαξαν τα πιο καλοβαλμένα τραγούδια τους και τώρα τους φαντάζομαι να κάθονται και να χαζεύουν τις online αντιδράσεις του κόσμου.

Δεν έχουν νόημα οι αναλυτικές περιγραφές, είναι απλά τόσο καλό.

Tόσο ρέον και άνετο, βασικό, κλασικό rock n roll που έκλεισε το μάτι ακόμα και στην κοπέλα που έγραψε αυτό εδώ, όχι γιατί την έστρεψε στο κάθε-πέρσι-και-καλύτερα πατροπαράδοτο rock, αλλά επειδή έχει όλες τις αρετές αυτής της μαγικής μουσικής, ακόμα και αν βγήκε από μασκαρεμένους, ακόμα και αν είναι 2015, ακόμα και αν είχε αυτόν τον παραγωγό, ακόμα κι αν δεν έχει ίχνος πρωτοτυπίας.

Απλά, επειδή αυτό το πράγμα λέγεται μαγεία της μουσικής, και δεν παλιώνει ποτέ. Και σίγουρα Σόφι, μην έχεις καμία αμφιβολία, μας ενώνει.

“He is, the disobedience that holds us together”, δε λέει ο Papa στο καλύτερο τραγούδι της χρονιάς;

Advertisements

2 thoughts on “Το κλασικό rock είναι εδώ – Πες το αιωνόβιο, πες το νεκραναστημένο, πες το και Ghost αν θέλεις…

  1. Παράθεμα: Ο δρόμος της ηθικής διασταυρώνεται πάντα με το δρόμο του διαβόλου. Ή τουλάχιστον με τη μουσική του | G.R.A.F.I.A.S.

  2. Παράθεμα: Ο δρόμος της ηθικής διασταυρώνεται πάντα με το δρόμο του διαβόλου. Ή τουλάχιστον με τη μουσική του… | G.R.A.F.I.A.S.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s