Το “Harmonic Confusion” των Tardive Dyskinesia, είναι η έξυπνη πλευρά του social metal

13557838_10153623682100598_7308132772596913734_nΣε μια από τις μαύρες στιγμές της γραφιάδικης ύπαρξης μου, είχα χαντακώσει μια καλή ιδέα σε ένα κείμενο βαρυφορτωμένο με έννοιες, όπου πελαγοδρομούσα χωρίς ελπίδα. Όλα όσα προσπάθησα να πω μέσα από εκείνες τις ταλαίπωρες γραμμές, κατάφερε να συμμαζέψει σε δυο κουβέντες ο Don Cheadle, υποδυόμενος το Miles Davis, στην πρόσφατη “Miles Ahead” ταινία. Όταν τον ρώτησε κάτι για τη σύγχρονη jazz ο συμπρωταγωνιστής μουσικός δημοσιογράφος, οι 13 λέξεις της απάντησης του Miles, έβαλαν τα πάντα στη θέση τους.

“Don’t call it jazz, man. That’s some made up word. It’s social music”.

Όπως το καταλαβαίνω εγώ, o Miles εννοούσε ότι η μουσική του ζυγίζεται με κοινωνικά κριτήρια. Πως ρολάρει μέσα στη ζωή, πως κινούνται οι άνθρωποι μαζί της, πόσο είναι κομμάτι της εποχής της, τι είδους ανθρώπους ελκύει; Όχι τους στενόμυαλους πιουρίστες, όχι τους μονόχνωτους ξερόλες, ποτέ τους κενούς ελιτιστές. Εννοούσε ότι έχει λιγότερο σημασία τι παίζεις, επειδή η ουσία ήταν, είναι και θα είναι το πως αλληλεπιδρά αυτό με τον cool κόσμο γύρω σου.

Όλοι μας έχουμε ένα τέτοιο όχημα μουσικής. Που μας κάνει να βλέπουμε πιο μακριά, να μην είμαστε τόσο σίγουροι για αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε, που έχει τη δύναμη να μας φέρει κοντά σε ανθρώπους της ίδιας νοοτροπίας. Ξέρω κάποιον που έχει τους Mastodon γι’ αυτό. Κάποιον άλλο που το κάνει με τους Converge. Σίγουρα θυμάμαι έναν τρίτο που οι Meshuggah τον κάνουν λίγο εξυπνότερο κάθε φορά.

Για μένα, αυτό το όχημα είναι οι Tardive Dyskinesia.

Επειδή κάθε φορά που θα ακούσω τον εκάστοτε καινούριο δίσκο, θα μπορώ να εντοπίσω τι άλλαξε από τον προηγούμενο. Νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω τις αυθόρμητες από τις εξαντλητικά δουλεμένες στιγμές, ότι καταλαβαίνω ποιες φωνές βγήκαν από το πρώτο take, ότι θα γινόταν να μαντέψω ποιο κομμάτι γράφτηκε πρώτο και ποιο τελευταίο. Πιθανότατα θα είμαι λάθος σε κάθε μια από αυτές τις θεωρίες, όμως αυτό δεν έχει και τόση σημασία, δεν είναι αυτός ο σκοπός του social metal.

Ο σοσιαλιστής μουσικόφιλος (ας επεξεργαστούμε αυτό το πολιτικό/καλλιτεχνικό mindfuck σε δεύτερο χρόνο) αρκείται στο ότι νιώθει να βρίσκεται ανάμεσα σε δικούς του ανθρώπους. Εγώ ας πούμε, ένιωσα ότι στο “Harmonic Confusion” διάβασαν το μυαλό μου, όταν είδα τα συμπαγή και περίπλοκα σημεία να δίνουν χώρο και σε απλωτές στιγμές. Σε δουλεμένα, αγχωλυτικά περάσματα, ώστε να αναπνεύσει το κομμάτι. Το φόρτωμα που μου έδινε το γνωστό και αγαπημένο heavy progmetal τους, με τον ίδιο κορυφαίο ήχο σε όλα τα όργανα, είχα ανάγκη να σπάει από τις διακυμάνσεις της φωνής, που φέτος είναι περισσότερες από ποτέ.

Πέρα όμως από την οποιαδήποτε τεχνική λεπτομέρεια, η πραγματική ουσία του social metal που παίζουν οι Tardive είναι το πόσο αβίαστα σε φέρνει σε μια θέση ανωτερότητας και ρεαλιστικής καφρίλας. Αυτοί οι κανίβαλοι που σπάνε όργανα παίζοντας ασήκωτα περιπλεγμένα θέματα ουρλιάζοντας σε ένα μικρόφωνο, έχουν τόσο εμφανή τη συνειδητοποίηση του γιατί αυτό γίνεται έτσι, που προφανέστατα γίνεται αξίωμα. Οποιοσδήποτε αγαπάει τη μουσική και έχει αντίληψη, θα κατανοήσει ότι αυτό που θέλουν να πουν λέγεται με αυτόν και μόνο τον τρόπο.

Και αφού η νοοτροπία με την οποία ντύνεις την τέχνη σου χωράει τους πάντες, είναι αδύνατον να μην κερδίσεις. Είναι αδύνατον να δω κάποιον στο δρόμο με μπλουζάκι Tardive Dyskinesia και να μην είμαι βέβαιος ότι έχω να κάνω με έναν ωραίο τύπο. Είναι αδύνατον να πάω σε ένα live τους και να μην περιτριγυρίζομαι από κόσμο που ξέρω ότι μπορώ να ταυτιστώ σε περισσότερα από τη μουσική.

Σε έναν μπερδεμένο κόσμο όπως ο δικός μας, αυτό που αναζητάς είναι μερικοί ξεχωριστοί φάροι που σε βοηθούν να βρεις το δρόμο σου. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί. Πολύ σύντομα θα υπάρχει ένας ακόμα και θα λέγεται “Harmonic Confusion”. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά, σύντροφε…

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το “Harmonic Confusion” των Tardive Dyskinesia, είναι η έξυπνη πλευρά του social metal

  1. Παράθεμα: Πόσα live προλαβαίνεις να δεις σε μια εβδομαδα; Αυτη, είναι η Θεσσαλονίκη του 2017 | G.R.A.F.I.A.S.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s