Ακούσαμε πρώτοι τους νέους Breath After Coma, ήδη ανυπομονούμε για τη συνέχεια…

breath
Πολλές φορές η αφήγηση μιας ιστορίας δεν ξεκινά από την αρχή, συνεχίζει στη μέση και καταλήγει στο τέλος. Υπάρχουν ιστορίες των οποίων ο πρότερος βίος δε μπορεί να αγνοηθεί.

Rewind στο 2017. Μια όμορφη νύχτα του Μάη, οι φερέλπιδες Αθηναίοι alt rockers Breath After Coma ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το ντεμπούτο τους “Leaders” σε ένα μικρό club της Θεσσαλονίκης. Ήταν η εποχή που γινόταν λόγος για αυτό το κύμα αναβίωσης του εμπνευσμένου ελληνικού alternative και η συγκεκριμένη μπάντα ήταν εντός τριάδας μεταλλίων, σε όλες τις συζητήσεις. Μοιραία, επρόκειτο για μια εμφάνιση που δε θα ήθελα να χάσω, οπότε βιάστηκα αμέσως μετά τη δουλειά να φτάσω στα Λαδάδικα, προκειμένου να προλάβω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μπήκα όντως λίγο πριν αρχίσουν στο συναυλιακό χώρο και είμαι βέβαιος ότι αγόρασα το τελευταίο εισιτήριο από όσα κόπηκαν εκείνη τη βραδιά. Είχε τον αύξοντα αριθμό 13 επάνω του. Μπροστά σε απελπιστικά λίγους θεατές λοιπόν οι Breath After Coma κλήθηκαν να περάσουν ένα από τα δυσκολότερα βράδια της καριέρας τους. Πήγαν όλα στραβά, τα τύμπανα έπεφταν, ο ήχος χανόταν, δεν υπήρχαν φωνές να καλύψουν με ενθουσιασμό τις όποιες τεχνικές απώλειες, χορδές έσπασαν, μια πανωλεθρία εν ολίγοις.

Οι ίδιοι έπραξαν το καθήκον τους ως τίμιοι performers και κέρδισαν δυο πράγματα εκείνο το βράδυ αν ρωτάτε τη γνώμη μου. Την ανάμνηση που αποκόμισαν (έστω αυτοί οι λίγοι) ότι ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες τα τραγούδια τους κράτησαν χαρακτήρα και την ανεκτίμητη εμπειρία του ναδίρ, καθότι μόνο έτσι “ακονίζεις τα δόντια σου” όπως λένε οι Αμερικάνοι και μπορείς εν συνεχεία να εκτιμήσεις τα ζενίθ που έρχονται. Ετσι συνέβη και στους ήρωες μας, τα πάντα πήγαν καλά έκτοτε, τα shows τους εξελίσσονταν αυξανόμενα επιτυχημένα και όλο αυτό, μας φέρνει εδώ.

Είναι πλέον άνοιξη του 2019 και όλος εκείνος ο κύκλος αποτελεί μια ανάμνηση για τους Breath After Coma καθώς έχουν έτοιμο το νέο τους album και ετοιμάζονται για νέες περιπέτειες. Δε μπορεί να ξέρει κανείς ποια από τις περιστάσεις του παρελθόντος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο μυαλό τους, αλλά τα δείγματα είναι σαφή ότι έπιασε τόπο.

Το “Woke Up In Babel” είναι μια συλλογή ολόφρεσκων neo alternative rock τραγουδιών, δουλεμένα μέχρι το κόκκαλο. Ένας από τους λόγους που έκαναν εντύπωση από τα πρώτα τους βήματα ήταν ο συνδυασμός γουστόζικων επιρροών και το άρωμα προσωπικής ηχητικής σφραγίδας που τόσο αναζητούν όλοι, μα όλοι οι νέοι δημιουργοί.

Τα συστατικά αυτής της συνταγής; Χαμηλοκουρδισμένο indie rock με έμφαση στο songwriting (πάντα είναι καλό δείγμα όταν βλέπεις 8 tracks σε ένα album, η υπερβολή είναι κακός σύμμαχος), ήχος που γεμίζει κάθε γωνία με αβίαστο και άρτιο παίξιμο, ευρηματικές αλλαγές από ματζόρε σε μινόρε που πάντα θα “τραβήξουν¨ το αυτί σου και το σημαντικότερο όλων μια σειρά κομματιών που μπορώ να φανταστώ να διεκδικούν θέση σε οποιοδήποτε album όλων των Royal Blood, Black Angels και Eagles Of Death Metal αυτού του κόσμου.

Προσωπικά αγαπημένα, η τριάδα των “Toledo” (προφανώς το εναρκτήριο κομμάτι ενός δίσκου πρέπει να δηλώνει προθέσεις ξεκάθαρα), “Fireball” (υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι καρμικά το track n.6 είναι το πιο αξέχαστο ενός δίσκου – διασταυρώστε το) και το ομώνυμο “Woke Up In Babel” που είναι και εκείνο που επέλεξαν να μας συστήσουν τη νέα τους εποχή.

Περισσότερο κιθαριστικό, με λιγότερη έμφαση στα φωνητικά (που στρατηγικά είναι πάντα καλή κίνηση όταν ο τραγουδιστής σου δεν είναι παγκοσμίου κλάσης – να τα λέμε κι αυτά) και πάνω από όλα συμπαγές και εστιασμένο, το “Woke Up In Babel” φέρνει και σε audio format τα χαρακτηριστικά εκείνα των Breath After Coma που μέχρι τώρα φαίνονταν μόνο επί σκηνής. Ήδη ανυπομονούμε για τη συνέχεια…

Σχολιάστε